Splitsing stichting e-laad in EVnetNL en ElaadNL is een feit

Geplaatst op: 7 augustus 2014 Splitsing stichting e-laad in EVnetNL en ElaadNL is een feit

Sinds gisteren (6 augustus 2014) is de stichting e-laad formeel gesplitst in twee organisaties: EVnetNL en ElaadNL. ElaadNL opereert als kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur en coördineert aansluitingen van laadpalen op het openbare elektriciteitsnet namens betrokken netbeheerders. EVnetNL beheert vanuit betrokken netwerkbedrijven het bestaande netwerk van publieke laadpunten. Zo kunnen gebruikers hun elektrische auto’s ook de komende jaren opladen bij bijna 3.000 publieke laadpunten.

De eerder aangekondigde splitsing van stichting e-laad in EVnetNL en ElaadNL is sinds 6 augustus 2014 ook formeel een feit. De afgelopen maanden zijn de plannen hiervoor uitgewerkt en gerealiseerd, resulterend in de oprichting van een nieuwe stichting en de omvorming van de bestaande stichting. Dat betekent dat er voortaan twee aparte organisaties zijn die de ondersteuning van publieke laadinfrastructuur voor elektrische auto’s voortzetten.

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=0fGXMfp7XBs

ElaadNL
ElaadNL is het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur in Nederland en verzorgt namens de betrokken netbeheerders de coördinatie van aansluitingen voor publieke laadpunten op het elektriciteitsnet. Hiermee dragen netbeheerders bij aan een succesvolle, duurzame innovatie die een verdere groei van elektrisch rijden mogelijk maakt.

De opkomst van elektrisch rijden en duurzaam laden is een belangrijke ontwikkeling voor het elektriciteitsnet. Door hun gezamenlijke betrokkenheid via ElaadNL krijgen betrokken netbeheerders inzicht in maatregelen die ervoor zorgen dat het netwerk betrouwbaar en betaalbaar blijft. Ook kunnen innovatieve oplossingen gekozen worden die de samenleving veel voordeel opleveren. Zo kan via ‘smart charging’ optimaal gebruik gemaa worden van het bestaande netwerk en zijn er minder kostbare uitbreidingen aan het elektriciteitsnet noodzakelijk. Daarnaast worden ook op andere punten innovaties ingezet, bijvoorbeeld het compacter, functioneler en goedkoper maken van de publieke laadpaal en een efficiënter aansluit- en beheerproces.

Deelnemers in stichting ElaadNL:

1. Cogas infra en Beheer B.V.

2. Enexis B.V.

3. Liander N.V.

4. Endinet B.V.

5. Tennet TSO B.V.

6. Westland infra Netbeheer B.V.

7. Stedin Netbeheer B.V.

EVnetNL
Het opgebouwde netwerk van zo’n 3.000 publieke oplaadpunten in heel Nederland is belangrijk voor gebruikers van elektrische auto’s. EVnetNL zorgt voor het beheer en onderhoud, het verhelpen van storingen, het up-to-date houden van de software en andere zaken waardoor de laadpunten optimaal blijven functioneren. Zo kunnen gebruikers hun elektrische auto’s de komende jaren blijven opladen en kunnen gemeenten en marktpartijen zich concentreren op het realiseren van nieuwe laadpunten. Deze activiteiten behoren niet tot de wettelijke taken van netbeheerders en worden tot en met 2016 gefinancierd vanuit betrokken netwerkbedrijven. EVnetNL werkt samen met gemeenten en spant zich in om de kosten verder te reduceren en om opbrengsten te genereren zodat uiteindelijk een kostenneutrale exploitatie mogelijk wordt van het nu nog verliesgevende netwerk van publieke laadpunten.

Deelnemers in stichting EVnetNL:

1. Cogas Holding N.V.

2. Enexis Holding N.V.

3. Aliander N.V.

4. Endinet B.V.

5. N.V. Holding Westland infra

6. Stedin Diensten B.V.

Terug naar overzicht
Privacyverklaring