Laadpalen EVnetNL onderdeel Europese Smart Charging proef

Geplaatst op: 10 december 2018 Laadpalen EVnetNL onderdeel Europese Smart Charging proef

De publieke laadpalen van EVnetNL maken deel uit van een Smart Charging proef in het kader van het Europese INVADE project. De laadpalen worden in dit project virtueel gebundeld alsof het twee toekomstige wijken zijn met veel laadpalen en elektrische auto’s. Het werkelijke stroomgebruik dat naar de auto’s gaat wordt aangepast aan de drukte op het lokale stroomnet. Dit kan betekenen dat op bepaalde momenten auto’s wat minder snel laden. Dit gebeurt op een zodanige manier, dat EV-rijders hier weinig tot niets van merken. Zo bereiden we ons voor op de toekomst.

Op dit moment zijn er geen problemen op het stroomnet bij het laden van elektrische auto’s. Als we ongecoördineerd gaan laden en de aantallen auto’s flink toenemen, kunnen er wel problemen ontstaan. Deze zullen dan eerst heel lokaal zijn, bijvoorbeeld in één straat waar tien mensen een elektrische auto rijden èn tegelijkertijd gaan laden. Er hoeven echter geen problemen te ontstaan als we het laden van de auto’s onderling kunnen coördineren en spreiden door ze slim te laden (Smart Charging).

Om ervaring op te doen voor de toekomst, is het van groot belang hier nu experimenten mee te doen. Zodat op het moment dat het wel nodig is, we weten wat wel en niet werkt. Daarom wordt in deze proef gedaan alsof 800 publieke laadpunten van EVnetNL in twee wijken staan, één in Ede en één in Arnhem. Daarmee nemen we een kijkje in de toekomst waar veel elektrische auto’s en laadpalen in een wijk zullen staan.

Hierbij is gekozen om dit op een zodanige manier te doen dat EV-rijders hier weinig tot niets van merken. Ook met minimale aanpassingen in het laadvermogen kunnen we aantonen dat het concept werkt. Voor publieke laadpalen is het al gebruikelijk dat wanneer op één laadpaal twee auto’s tegelijkertijd willen laden, de laadsnelheid van beide auto’s iets wordt verlaagd. Binnen het INVADE project maken we gebruik van exact deze ruimte.

Over INVADE
INVADE is een Europees gesubsidieerd project vanuit het Horizon 2020 Research and Innovation programma. De afkorting INVADE is afgeleid van de doelstelling voor het INtegreren van elektrische Voertuigen en bAtterijen in het distributienet voor de ontsluiting van geDistribueerde en gecentraliseerde Energieopslag.

Het INVADE project is gestart op 1 januari 2017 en loopt tot eind 2019. In het project werken 12 partners samen op 5 proeflocaties (Nederland, Noorwegen, Duitsland, Spanje en Bulgarije). Uitgebreide informatie over het INVADE project is te vinden op: https://h2020invade.eu/    

Heeft u vragen, mail ons op info@evnet.nl

Terug naar overzicht
Privacyverklaring